Lahodné Řecko

Lahodné Řecko

Není tomu tak dávno, co Řecko patřilo k luxusním letoviskům, která si mohli dovolit pouze vyvolení. V posledních letech se to ovšem změnilo a Řecko se otevřelo i obyčejným lidem, kteří zde vyrážejí na rodinné dovolené. Hlavními lákadly jsou především řecké ostrovy. K vůbec nejnavštěvovanějším patří například Kos, Korfu, Zakynthos, Rhodos anebo třeba Kréta. Ač mají všechna tato místa své vlastní kouzlo, které musí každý zažít na vlastní kůži, jsou si v několika věcech velice podobné. Řeč je například o zachovalých památných místech, dechberoucím scenériím, půvabné přírody, tyrkysového moře, snových pláží a také lahodného jídla, díky kterému se vám nebude chtít domů. Pojďme se společně podívat na to, co patří k vůbec největším řeckým pochoutkám. Takže letenky Levneletenky do ruky a můžeme vyrazit!

Řecká panoramata

Protože je Řecko přímořskou destinací, narazíte zde hlavně na lehké pokrmy, které jsou navíc také většinou velice zdravé. Nemusíte se ovšem obávat, že byste si nepochutnali. Řekové jsou totiž národem, který preferuje výsadu, že život se musí užívat a pořádně prožít. A k tomu samozřejmě neoddělitelně patří skvělá kuchyně. V řecké gastronomii narazíte nejčastěji na čerstvé suroviny, které vykazují tu nejlepší kvalitu, a navíc jsou Řekové zvyklí využívat potraviny, které si sami vypěstují a v nichž jsou samostatní v pěstování a chovu. Z toho důvodu se ve většině jídel nachází tradiční olivový olej, olivy, mořské plody, ryby, rajčata, kopr, lilky a cukety, sýry, kopr a oregano, cizrna, fazole, okurky a cibule.

Vůbec nejznámějším pokrmem, který si vybavíte ve spojení s Řeckem je tradiční řecký salát, který se skládá z čerstvé zeleniny, jako jsou rajčata, cibule, okurka a černé olivy, které se zasypou na kostičky nakrájeným feta sýrem, oreganem, a to celé se dochutí potřebným množstvím soli, pepře a olivového oleje. Když už jsme zmínili feta sýr, řekněme si, o co se vlastně jedná.

Feta sýr

Feta sýr je tradičním sýrem, který se vyrábí z kvalitního kozího a ovčího mléka, v poměru 70:30. Zrání sýra probíhá nejméně dva měsíce ve slaném nálevu. Jeho velkou výhodou je, že se dá využít do nespočtu různých receptů. Pochutnáte si na něm tak například v již zmiňovaných salátech, ale i v kombinaci s těstovinami, masem, pizzou, nejrůznějšími omáčkami, anebo třeba s bramborami a omeletami.

Dalším dominantním pokrmem jsou tzatziki, které si buď díky výrazné chuti zamilujete, nebo naopak. Jistě není nutné zmiňovat, že na jejich přípravu potřebujete salátové okurky, kopr, bílý jogurt, česnek, olivový olej a ocet. Budeme-li mít chuť na kousek řecké kuchyně i v našich krajinách, můžeme si vyrazit na klasický gyros, který se dnes nachází již na každém rohu. Pro milovníky lasagní je ideální pochoutkou takzvaná musaka, která se skládá z lilku, který je prokládán mletým masem, bešamelovou omáčkou, rajčaty a bramborami. Na podobný způsob se připravuje i pastico, s tou změnou, že místo vrstvy lilku přidáte těstoviny. Sladké chuťové buňky budou zpívat blahem u chalvy a baklavy.